vasárnap, június 21, 2009

Táplálék-kiegészítők, valóban szükségesek-e?


I. Vitaminok és ásványi anyagok

Sokféle vitamint ásványi-anyag tartalmú készítményt lehet ma már bárhol kapni sokszor nem is olcsón.
A kérdés az, hogy tényleg szükségünk van-e ezekre vagy csak a gyártók nagy üzletet akarnak csinálni?
Sajnos egyszerre mindkettő. Mindenesetre tudnunk kell, hogy a vitamin az egyfajta úri luxus vagy nélkülözhetetlen eleme a táplálkozásunknak?
A mai modern ember nem abban a világban él mint amiben nagyanyáink, mint köztudott. A ma élő embert többször annyi káros hatás éri (ózonlyuk miatt emelt mennyiségű nap-uv, levegő, sugárzások (mobil), szennyezett víz, stressz, dohányzás, tartósítószerek stb.) Ezek mindegyike úgynevezett szabad gyököket hoz létre szervezetünkben, amelyek szabad elektronokat vonnak ki sejtjeinkből, így gyengítvén azok védekező képességét, gyengítve őket. Így a sejtjeink sokkal érzékenyebben reagálnak az őket érő mindennapi stresszre. A vitaminok olyan molekulák, amelyek nélkülözhetetlenek a sejtfolyamatok működéséhez Az összes sejtfolyamat alapfeltétele az antioxidáns vitaminok jelenléte, amik a szabad gyököket semlegesítik.
Szerencsére az immunrendszerünk rendkívüli tartalékokkal bír, az oxidatív stressztől károsodott sejteket képes rendkívüli hatékonysággal kiszűrni. Naponta kb. 50.000 rákos sejt képződik egy egészséges ember szervezetében, amely szinte kizárólag oxidatív stresszből kiinduló folyamatokra vezethető vissza. Az immunrendszer képes elpusztítani napi 50.000 rákos sejtet, amennyiben megfelelő táplálék formájában optimális üzemanyagot kap.

2002-ben a Harvard egyetem kutatói készítettek egy kutatást, amelyet olyan embereken végeztek, akiknek csak egyetlen vitaminból volt hiányuk. Nem krónikus hiány, de hiány, és minden esetben, tehát nem néhányban, hanem minden egyes esetben azt tapasztalták, hogy az illető DNS-e károsodott. Ennek hatását pedig sajnos ismerjük: roncsolódott genetikai anyag rákos sejtek kialakulásához vezet, vagyis a rákos megbetegedések döntő többsége éveken az át tartó hiányos táplálkozásból fakad.
Szintén sokak által ismert tény, hogy nemcsak a rák hanem, a civilizációs betegségek 80%-a megelőzhető lenne pusztán a helyes táplálkozással. Ez pedig azt jelenti, hogy vigyük be azt amire a szervezetnek tényleg szüksége van és ne vigyünk be olyat ami árt neki.
Egy egészséges emlős várható élettartama 6-szorosa a kifejlett korának, ez az emberre is igaz, s mivel az ember 20 éves korára fejlődik ki teljesen, ezért egy ember genetikailag 120 évre van kódolva. Sajnos jó ha a felét megérjük.
Talán az sem véletlen, ha két Nobel díjas tudós is (Szent-Györgyi Albert és Linus Carl Pauling) nagydózisú (leg.1000-2000 mg) C-vitamint ettek minden nap.

Sokan mondják erre, hogy a legjobb forrás a természetes és hogy elég sok zöldséget/gyümölcsöt esznek naponta. Ez így is van tényleg a friss zöldség a legjobb forrás, de sajnos ez sem ilyen egyszerű.
A Gödöllöi Agrártudományi Egyetemen 1966-1990-ig tartó kutatási eredménye szerint a ma kapható zöldségek/gyümölcsök vitamin és ásványi anyag tartalma csupán töredéke a 30 évvel ezelőttinek. A káposztának például 5% csupán a vitamintartalma a 66-ban mért vitamintartalomhoz képest, de átlagban 30-40%. Tehát hiába eszik ma valaki sok gyümölcsöt, feleannyi tápanyag sincs benne, mint régen. Tudományos számítások szerint a mai embereknek ilyen környezetben ilyen gyümölcsök mellett kb. napi 4,5 kg zöldséget/gyümölcsöt kellene enniük.
Minden nap! Ez nemcsak, hogy anyagi csőd, de fizikai lehetetlenség is. A zöldség és gyümölcsfogyasztás másik fő problematikája, hogy az alkalmazott permet és rovarirtó szerek nagyobb oxidatív stresszt okoznak, mint amennyit a bennük lévő vitaminok képesek ellensúlyozni.

Összegezvén tehát azt kapjuk, hogy a modern embernek sokkal több vitaminra van szüksége, ugyanakkor sokkal kevesebbet visz be. Nyilvánvalóan itt keletkezik egy hiány. Ezt pedig valahogy pótolni kell. A táplálék kiegészítők pedig pontosan e hiányt igyekszenek pótolni.




II. NUTRILITE, de miért éppen ez?

Tudjuk tehát most már, hogy a táplálék kiegészítőkre szükségünk van, de melyiket vegyük, és honnan tudjuk, hogy tényleg melyik a jó? Nos ez sem könnyű kérdés.
Sajnos a legtöbb gyógyszertárakban kapható multivitamin szintetikus, laboratóriumban előállított vitamin, ezért átlagosan 5-10% ban szívódik csak fel. Ha préselt növényt eszünk a felszívódási arány kb. 95%.

De ha igazán biztosak akarunk lenni abban, hogy minőségi tápanyagot kapunk, három dolgot kell a szemünk előtt tartani.
-Milyen növényekből készült a termék, tehát 100% bio körülmények között termesztett növényekből van-e?
-Maga a növény, ami benne van (fitotápanyagokkal együtt) vagy csak növénykivonat?
-Tartalmaz-e bármilyen tartósítószert?

Ha mindhárom kritériumunknak megfelelő készítménnyel találkozunk és ezt hitelesen igazolni is tudjuk, akkor jó helyen járunk.
A NUTRILITE cég 1935-ben, 70 évvel ezelőtt kezdte a növények termesztését és préseléssel előállított kapszulák forgalmazását. Abban az időben még senki nem foglalkozott ezzel.
Jelenleg az egyetlen olyan táplálék kiegészítőket gyártó cég mely maga felügyeli a teljes gyártási folyamatot az ültetéstől a szállításig. A NUTRILITE piacvezető a vitaminok, ásványi anyagok és táplálék kiegészítők értékesítésében a világon.

A cég Amerikában található ültetvényeken termel, olyan földeken, amelyek azelőtt sosem voltak művelve. A vizet artézi kutakból 3000 méterről szivattyúzzák fel olyan rétegekből mely biztos semmilyen szennyezőanyagot nem látott. A növényeket sokáig érlelik, hogy legyen ideje a tápanyagoknak beépülni és leszedés után 2 órán belül, feldolgozzák, a következő módon. A vizet és a cellulózt kivonják belőle, majd préselik.
A kártevők és a kisrágcsálók fékentartására semmilyen vegyi - vagy mesterséges anyagot nem használnak, katicabogarak illetve héják (többek között) segítségével tartják kordában a kártevőket.

A NUTRILITE önként megcsinálta a GMP(Good Manufacturing Practice) szigorú gyógyszerszabványt, ami gyógyszereknek kötelező, táplálék-kiegészítőknek nem.
A cég büszke arra, hogy bárki aki arra jár benézhet a termesztés bármely fázisába, és szívesen lát minden érdeklődőt, nincsen titkolnivalója, így a gyártás minden fázisa teljesen nyilvános.
Nem tartalmaz semmilyen mesterséges színezéket, aromát vagy tartósítószert.
A cég már akkor foglalkozott vitaminokkal, amikor még nem volt szó arra, hogy vitamin. Két alternatíva jött szóba annak idején, az egyik a – megvalósult – vitamin, a másik a NUTRILITE. Tehát kicsin múlott, hogy most a gyógyszertárakban C-vitamin helyett nem C-nutrilite-ot kérünk.

Az ásványi anyag és vitamintartalmon túl az egyéb növényi tápanyagokat (úgynevezett fitotápanyagokat) is először e cég ismerte fel, és a nevet le is védte, így az a szót, hogy fitofaktor csak a NUTRILITE használhatja. Természetesen minden termékükben benne vannak ezek a szintén fontos tápanyagok, mint például a likopin, melyet a paradicsomban találunk és kitűnő ellenszere a prosztataráknak, illetve a lutein, mely a feketeáfonyában található és látásjavító hatása közismert.


Írta: Seregélyesi Bálint


Felhasznált irodalom:
Dr. Lenkei Gábor: Cenzúrázott egészség
Dr. Paddy Reynolds: Nutrilite

Szaklektorok:
Seregélyesi Katalin, gyógyszerész
Kézsmárki Ágnes, gyógyszerész
Dr. Molnár János, kutató biológus (immunológia, sejt-molekuláris biológia)
(kereskedelmi adatok Euromonitor International felmérése szerint)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése